Sosy i dodatki, Święta

Bacon salt – sól aromatyzowana bekonem

13 lutego 2018

Bacon salt – sól aromatyzowana bekonem absolutnie fantastyczny pomysł na upominek home made dla fana boczku, mięsa i generalnie marynat. Prosty przepis, 3 składniki, a radości cała masa. Sól przygotowana w ten sposób jest aromatyczna, ślinianki wręcz szaleją na ten zapach! Jeśli nie macie pomysłu na drobiazg z okazji walentynek czy po prostu chcecie komuś sprawić przyjemność bierzcie się za przygotowanie tej soli aromatyzowanej bekonem. Każdy fan boczku będzie zachwycony!

Bacon salt świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do awokado czy świeżo wypieczonego chleba z porcją masła. W mojej głowie jawi się też jako sól użyta do przygotowania domowego popcornu lub jako posypka do placków ziemniaczanych. Jeśli tak jak ja macie ochotę eksperymentować w kuchni, zapraszam! 🙂

Ej, wiecie co będzie super? Domowe pralinki z posypką z bekonowej soli <3 Albo sernik z taką kruszonką! Róbmy i jedzmy dobrze.

Składniki na 1 słoiczek soli bekonowej:

  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 5-6 łyżek soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

 

Plastry boczku smażymy lub pieczemy w piekarniku do momentu wytopienia się z nich tłuszczu (z dwóch stron na rumiano). Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. W blenderze miksujemy razem wysuszony i ostudzony boczek oraz sól i pieprz. Po zaledwie kilku minutach sól aromatyzowana boczkiem powinna być gotowa. Bacon salt przechowujemy w lodówce ok. 5-7 dni. Najlepiej w zamkniętym słoiczku tak, aby aromat był intensywny.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz