Święta

Babka marcepanowa

4 kwietnia 2015

babka marcepanowa-2Babka marcepanowa zasługuje na Waszą uwagę 🙂 Nawet jeśli całe menu wielkanocne już gotowe, to proszę, znajdźcie miejsce dla babki marcepanowej, może zamiast jakiegoś mazurka? Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson “Jak stać się domową boginią”. Jak na przepisy Pani Lawson jest bardzo prosty, nie zawiera ogromnej ilości tłuszczu, ale oczywiście ilość cukru postanowiłam ograniczyć.

Nie dodałam do ciasta olejka migdałowego, ponieważ nie mam w domu takich specyfików od dawien dawna 🙂 Mimo wszystko ciasto pachniało pięknie marcepanem i jego zapach unosił się w całym mieszkaniu. Ciasto było świeże trzy dni – owinęłam je folią aluminiową i trzymałam w lodówce. Wykorzystałam gotową polewę z białej czekolady (nie krzyczcie) i kolorową posypkę do dekoracji.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g marcepanu
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • do dekoracji: polewa, kolorowa posypka

Masło roztapiamy razem z marcepanem, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy cukier, miksujemy z jajkami dosypując mąki pszennej z sodą oczyszczoną. Masę przelewamy do natłuszczonej tortownicy/formy do babki. Pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach.

Moja babka cała popękała więc podałam ją przykrytą polewą… 🙂

babka marcepanowa-5 babka marcepanowa-4

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Szympelska 8 kwietnia 2015 at 15:39

    Babki marcepanowej jeszcze nie próbowałam. Jest już po świętach, ale w wolnym czasie można jeszcze zabrać się za takie wypieki 😉

  • Zostaw komentarz