Słodkości

Halloween – paluchy wiedźmy

31 października 2018

To się nazywa spontan 🙂 Dziś Halloween więc przygotowałam paluchy wiedźmy, które zarówno ja i Michał zabraliśmy do pracy. Trzeba sobie czasem umilić tak dzień i zamiast śniadania zjeść ciastka… Może być lepiej? Wątpię. Bierzcie zatem przepis na paluchy wiedźmy i zróbcie jeszcze wieczorem – pamiętajcie, aby ciasto było mocno schłodzone, a piekarnik gorący – dzięki temu halloweenowe ciastka się nie rozpłyną i zachowają kształt.

W pracy śmiałam się dziś, że straszą zawartością cukru i glutenu, a to przecież w tych czasach obrzydliwe…

Składniki na 50 paluchów:

  • 200g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego/ziarna z 1 laski wanilii
  • dodatkowo: dżem/migdały

 

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem. Ciasto chowamy do lodówki na ok. 30-40 minut, aby je mocno schłodzić. W dłoniach formujemy wąskie paluszki, które odpowiednio nacinamy i dekorujemy migdałami/nerkowcami. Ciastka przed pieczeniem chowamy jeszcze na 15 minut do lodówki, następnie pieczemy ok. 10 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce.

Ciasto podczas pieczenia trochę rośnie więc zostawcie przerwy między paluchami wiedźmy. Smacznego!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz