Bez glutenu, Fit/lekkie, Przekąski i przystawki

Wytrawne gofry (GF, wegańskie)

20 września 2018

Ha! Mam Was! Znów gofry, ale tym razem wytrawne! Na słono, ze słonymi dodatkami. Pachną tak, że aż na samą myśl robię się głodna, a że po gofrach zostały tylko wspomnienia, to dzielę się z Wami przepisem i może w weekend wszyscy je zrobimy? 🙂 Wytrawne gofry (gf, wegańskie) sprawdzą się na weekedowe leniwe śniadanie czy na kolację na ciepło. Możecie dodać ulubione warzywa, hummus czy pastę warzywną. Jeśli chcecie je zaserwować z nie-wegańskimi dodatkami, to również możecie!

Ten przepis udoskonalałam kilka razy – zmieniałam ilość składników tak, aby uzyskać najlepszą konsystencję gofrów. I oto powstał przepis na wytrawne gofry w wersji, która musi się udać! Ponownie: pamiętajcie o natłuszczeniu gofrownicy i dobrym jej rozgrzaniu. Nie podglądajcie gofrów co chwilę, dajcie im w spokoju urosnąć i się usmażyć, po kilku minutach sprawdźcie czy są gotowe. Skórka powinna być chrupiąca i lekko zarumieniona.

Jeśli szukacie przepis na gofry, zajrzyjcie jeszcze tu:

 

Dzisiejszy przepis znajdziecie poniżej!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 szklanka mleka sojowego/ryżowego
  • 3 łyżki cebuli suszonej w płatkach
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki mieszamy razem dokładnie i odstawiamy na 5-10 minut tak, aby drożdże nasiąkły. Gofrownice rozgrzewamy, smarujemy dodatkowo tłuszczem i łyżką nakładamy porcje ciasta. Gofry smażymy po ok. 5 minut z każdej strony (zależy od gofrownicy). Podajemy z ulubionymi składnikami.

Jeśli planujecie je zjeść dzień po przygotowaniu to odgrzejcie je w mikrofalówce lub chwilę na patelni – będą pyszne!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz