Najpyszniejsze wegańskie ciasto marchewkowe (GF, bez cukru), jakie przygotowałam! Wilgotne, aromatyczne, miękkie, sycące i przepyszne. Słodkie i delikatne, mocno marchewkowe, z dużą ilością orzechów i rodzynek. MUSICIE SPRÓBOWAĆ!
W poprzedni weekend postanowiłam wziąć się za kolejne wegańskie przepisy i muszę Wam powiedzieć, że ta kuchnia z dnia na dzień staje się mi bliższa. Co prawda nadal nie myślę o sobie w kategoriach osoby, która odrzuca mięso czy nabiał, ale już przynajmniej wiem, co mogę zjeść i ugotować, kiedy w domu zabraknie jajek czy mleka. To ciekawe, jak zmieniło się podejście do odżywiania na przestrzeni ostatnich 5-7 lat – to wtedy zaczęła się nagonka na gluten, którą uważam, za niekoniecznie dobrą, były hasła o złym działaniu na organizm mleka czy jaj, aż w końcu dochodzimy do momentu, kiedy na naszej mapie powstaje coraz więcej miejsc oferujących jedzenie wegańskie czy piekarnie bezglutenowe. Ja się bardzo cieszę z takiego rozwoju sytuacji i nic, tylko kibicować!
Jedynym słodzikiem w tym przepisie jest syrop z agawy i banan – nic wiecej, no, rodzynki jeśli tak o nich pomyślimy 🙂 Użyłam mąki gryczanej, bo ona jest mi najbliższa z wszystkich bezglutenowych – kiedy piekę z jej dodatkiem mam pewność, że wegańskie ciasto się uda. Wegańskie ciasto marchewkowe (GF, bez cukru) również!
Porcja jest na sporą keksówkę – ale możecie je upiec też w tortownicy o śr. 20 centymetrów.
Mój kubek ma pojemność ok. 150 g.
Składniki:
- 1 i 1/2 kubka mąki gryczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 kubka płatków kokosowych
- 1/4 kubka orzechów nerkowca
- 4 duże marchewki
- 1 duży banan
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1/4 kubka oleju kokosowego
- łyżeczka pasty waniliowej/ew. ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- garść rodzynek
Składniki na polewę:
- 2 łyżki serka sojowego waniliowego / ew. jogurtu
- 1 łyżka wegańskiego karmelu (przepis na wegański karmel)
- prażone orzechy
Olej kokosowy, syrop z agawy, mleko sojowe i pastę z wanilii miksujemy w blenderze. Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. W dużej misce mieszamy razem wszystkie suche składniki – dodajemy również mieszankę z bananem i mieszamy. Wsypujemy pociętą marchewkę oraz rodzynki. Masa będzie dosyć gęsta – taka ma być.
Ciasto wegańskie przekładamy do formy silikonowej (lub zwykłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia), wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut (sprawdźcie widelcem lub patyczkiem czy środek jest już suchy i upieczony). Ciasto wegańskie marchewkowe studzimy i przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem przygotowujemy polewę: serek sojowy mieszamy z wegańskim karmelem, smarujemy wierzch ciasta i posypujemy prażonymi na suchej patelni orzechami.
2 komentarze
Ale narobiłaś mi smaku na ciasto marchewkowe 😉
Ojjj jest pyszne! 🙂