Inne/Konkursy

Płyta indukcyjna – obiektywnym okiem

4 września 2018

Płyta indukcyjna jest najnowocześniejszym rozwiązaniem jeśli chodzi o sprzęty tego typu. To przede wszystkim piękny i nowoczesny design, bezpieczeństwo w użytkowaniu i wygoda. Urządzenia AGD, które kupujemy wybieramy z myślą, że będą nam towarzyszyć przez kolejnych kilka lat. Takie podejście pozwala nam na dłuższe zastanowienie się nad funkcjonalnością czy to kuchni gazowej, elektrycznej czy właśnie indukcyjnej. Jest to jednorazowy większy wydatek, ale determinuje on kilka lat gotowania i smażenia jajecznicy. Dobrze jest więc mieć pełen pogląd na ten temat i w razie potrzeby podjąć odpowiednią decyzję, stąd dzisiejszy wpis płyta indukcyjna – obiektywnym okiem.

Zalety kuchni indukcyjnej:

  • Oszczędność czasu – czas gotowania o 30% krótszy niż na kuchence gazowej
  • Zużywa niewiele prądu – płyta indukcyjna rozpoznaje wielkość dna naczynia i oddziałuje jedynie na tej powierzchni. Po zdjęciu garnka płyta wyłącza się automatycznie.
  • Bezpieczeństwo– w czasie gotowania płyta indukcyjna się nie nagrzewa, nie ma więc ryzyka poparzenia. Ponadto płyta włączy się, jedynie gdy postawisz na niej idealnie płaskie naczynie.
  • Łatwość czyszczenia – powierzchnia płyty indukcyjnej jest gładka, łatwo zetrzeć z niej zabrudzenia. Wypadające z garnka kawałki jedzenia nie przypalają się, ponieważ płyta cały czas jest zimna.
  • Nowoczesny design – wygląd płyty można dostosować do wystroju kuchni.

 

Kilka uwag odnośnie obaw, które pojawiają się przed kupnem płyty indukcyjnej:

  • Specjalistyczne środki czyszczące do płyt ceramicznych – są ogólnie dostępne i bardzo powszechne, po prostu czytajcie opisy do zastosowań
  • Pęknięcia i zarysowania obniżają wytrzymałość płyty indukcyjnej – należy więc o nią dbać, jak o każdy sprzęt kuchenny, który ma nam służyć latami 🙂
  • Ze względu na pole elektromagnetyczne nie mogą jej używać osoby z rozrusznikiem serca, dodatkowo karty magnetyczne również nie powinny być w jej pobliżu.
  • Ci z Was, którzy nie posiadają jeszcze garnków przeznaczonych do gotowania na indukcji, będą musieli pomyśleć również i o takim zakupie lub ew. kupić specjalne nakładki, tzw. adaptery, dzięki którym nie będziecie musieli wymieniać swoich garnków.

 

Polecana przeze mnie płyta indukcyjna posiada wiele pożytecznych udogodnień, takich jak np. funkcja Stop&Go – dzięki której w ciągu chwili przerywamy proces gotowania, ale możemy go wznowić i od razu powrócić do wcześniejszych ustawień płyty. Dodatkowo, jeśli potrzebujecie skorzystać z większej powierzchni na płycie za pomocą przycisku Multiple Bridge połączycie kilka pól na płycie i stworzycie jedna, większą, powierzchnię cieplną. Gotowanie instynktowne, podczas którego natychmiast jesteśmy w stanie zmniejszyć lub zwiększyć moc też jest bardzo przydatną funkcją! Słyszałam od znajomych, że przed zakupem indukcji blokuje ich trudność instalacji i montażu. Jednak są już na rynku płyty, które mają w tej kwestii świetne rozwiązania, tzw. slim-fit – i tak każda płyta gazowa czy elektryczna może zostać zastąpiona płytą Slim-Fit.

Obecnie do kompletu z kuchnią indukcyjną możemy dopasować specjalne gadżety, takie jak: Infi-Grill – przeznaczony jest on do wszystkich rodzajów płyt grzejnych. Solidny, żeliwny grill z trwałą, trójwarstwową powłoką szwajcarskiej jakości, która zapobiega przywieraniu potraw czy Infinite Wok, który pozwala wykorzystać energooszczędną technologię indukcyjną do podgrzewania i smażenia. Dodatkowe funkcje, oprócz tych, które opisałam możecie sprawdzić tutaj: https://www.electrolux.pl/local/slim-fit/

Gotowanie na płycie indukcyjnej jest czystsze – nie czujemy charakterystycznego zapachu tzw. gazówki, przypalone mleko również nie stanowi problemu – nawet jak wykipi! Jeśli więc kierujecie się estetyką i wygodą to powinniście wybrać kuchnię indukcyjną. Z chęcią dowiem się z jakich funkcji płyty indukcyjnej Wy korzystacie i co Was przekonało do jej zakupu!

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz