Słodkości

Zupa czekoladowa

9 sierpnia 2018

Zupa czekoladowa – tylko kilka składników i każdy czekoladoholik będzie zachwycony! Przepis jest absolutnie fantastyczny i w prosty sposób pokaże Wam, jak w kilka chwil przygotować zupę czekoladową, który może być zarówno deserem, jak i pysznym podwieczorkiem (nie tylko od święta!).

Podstawą tego typu, prostych przepisów, są przede wszystkim dobre jakościowo składniki. Wykorzystujemy gorzką czekoladę o bardzo wysokiej zawartości kakao, dobre mleko i ulubione dodatki. To cała tajemnica! Zalecam użycie pełnego, tłustego, mleka – konsystencja ma być nieco bardziej zwarta niż gorącej czekolady, ale luźniejsza niż typowy, czekoladowy mus.

Jeśli chcecie nieco zmienić smak czekoladowej zupy to dodajcie do niego szczyptę cynamonu, soli morskiej, lub użyjcie mleka kokosowego.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g gorzkiej czekolady o bardzo wysokiej zawartości kakao
  • 250 ml mleka sojowego naturalnego (bez cukru) lub innego ulubionego
  • 1-2 łyżeczki mąki z tapioki/kukurydzianej
  • 2 -3 łyżki mleka sojowego naturalnego
  • kilka kropel pasty waniliowej/esencji waniliowej
  • dodatkowo: suszone maliny, płatki kokosa, borówki

 

Mieszamy 2-3 łyżki zimnego mleka z mąką z tapioki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Gorzką czekoladę siekamy, zalewamy ją podgrzanym (ale nie wrzącym) mlekiem. Po kilku minutach dodajemy pastę waniliową i wszystko mieszamy – czekolada powinna się roztopić, ew. podgrzejcie ją jeszcze odrobinę do jednolitej i gładkiej konsystencji. Dodajemy również mieszankę mleka z mąką, mieszamy dokładnie do momentu zagotowania, od razu zdejmujemy z ognia. Zupę czekoladową przelewamy do miseczek, dekorujemy według uznania. Podajemy lekko ciepłą. Jeśli zdecydujecie się zupę schłodzić lub zamrozić powstanie Wam pyszny mus czekoladowy!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz