Wegańskie bułeczki scones są przepyszne! Jadłam je wielokrotnie – głownie przygotowując sama, tylko raz zdarzyło mi się zjeść prawdziwe scones w Anglii. Podane były z masłem zwykłym, masłem solonym oraz konfiturą. Ja w domu przygotowałam wersję wegańską – bez jajek, krowiego mleka czy masła. Wegańskie bułeczki to sprawa genialna! Są miękkie, pachnące, ciasto nie musi specjalnie wyrastać czy odpoczywać. Scones upiekłam z samego rana w niedzielę i po 20 minutach zajadaliśmy się świeżym, słodkim pieczywem. Wegańskie scones przypadnie Wam do gustu na 100%!
Jeśli nie jesteście na diecie wegańskiej to skorzystajcie z moich wcześniejszych przepisów na scones – tam wycinałam bułeczki w kształcie okręgów. Jeśli jednak macie mniej czasu to postawcie na kształt pizzy i jej kawałków – będzie szybciej, a smak równie dobry!
Scones z oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki na 10-12 bułeczek
- 2 kubeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/4 kubeczka oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1/2 kubeczka rodzynek
- 2/3 kubeczka mleka roślinnego (polecam kokosowe)
Wybierzcie ulubioną szklankę/kubek i wszystkie składniki odmierzajcie właśnie w niej – tak będzie najwygodniej!
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy roztopiony olej kokosowy oraz mleko – miksujemy lub blendujemy z pozostałymi składnikami. Dorzucamy rodzynki i wyrabiamy ciasto ręcznie, podsypując je mąką w razie potrzeby – ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się mocno do dłoni (ja dosypałam 2 łyżki mąki). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, następnie przygotowane ciasto na bułeczki formujemy w okrąg i ostrym nożem tniemy je na mniejsze części tak, jak pizzę. Przekrojone bułeczki powinny mieć charakterystyczny efekt nacięcia/zassania ciasta – jeśli użyjecie ostrego noża i zrobicie to bardzo szybko to na pewno się uda!
Tak przygotowane bułeczki smarujemy przed pieczeniem mlekiem i wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Bułeczki studzimy w temperaturze pokojowej – widzicie na nich ten charakterystyczny element rozwarstwienia bułeczki? Tam najlepiej je rozerwać 🙂
Bułeczki podajemy z ulubionymi dodatkami: dżemami, syropem z agawy, czekoladą.
4 komentarze
Ile ten two kubeczek ma gram moglabys podać
150 gram 🙂 już dodaję w przepisie! Pozdrawiam
Witam,
Czy można użyć mleka owsianego i oleju rzepakoeego?
Pozdrawiam Agnieszka
Jasne, Aga nie ma problemu.
P.