Fit/lekkie

Banoffee fit (bez pieczenia)

25 czerwca 2018

Banoffee fit bez pieczenia postanowiłam Was ciągle zaskakiwać 😀 Ostatnimi czasy mało było tutaj nowych publikacji, ale teraz obiecuję poprawę. Przygotowywanie lekkich czy wegańskich przepisów to moje ulubione zajęcie. Serio! Jest to dla mnie nowość i za każdym razem mocno trzymam kciuki, żeby wszystko wyszło i smaczne i ładne! W końcu zdjęcia to ważne kryterium, jeśli chodzi o bloga kulinarnego.

Jak więc widzicie banoffee fit (bez pieczenia) to prosty i smaczny deser, który przygotujecie w kilka chwil. Zdecydujcie się na ulubione ciastka owsiane – tylko jedno wystarczy na całą porcję!

Jeśli chodzi o kaloryczność to dwie porcje mają 488 kalorii. Składają się na nie: 56 g węglowodanów, 15 g tłuszczy i 35 g białka! Jak widzicie nic, tylko jeść!

Pamiętacie mój przepis na fit batony bounty? Ich też nie musicie piec! 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży banan
  • 15 g mleka kokosowego
  • 24 gram ciastek owsianych (2 sztuki)
  • 200 g twarogu półtłustego

 

Te 24 gramy ciastek to umowna gramatura – po prostu użyjcie jednego ciastka owsianego na porcję – wystarczy je mocno rozkruszyć i będzie akurat!

Twaróg miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego na gładką masę – ja robiłam to w blenderze, równie dobrze możecie twaróg zmielić 2 razy. Banana kroimy na plastry. Do pucharka/szklaneczki nakładamy warstwowo: kruszone ciastko, banana oraz twaróg – dbając o to, aby ciastka wystarczyło na posypkę deseru.

Ja dodatkowo użyłam jeszcze odrobiny syropu klonowego 0 kalorii i 0 cukru – tak naprawdę nie jest to zupełnie potrzebne.

Jeśli chodzi o smak masy twarogowej – ja uwielbiam, ale jeśli wolicie odrobinę słodsze desery możecie dodać kawałek banana lub odrobinę erytrolu do masy i tak ją zmiksować. Banoffee fit bez pieczenia przechowujemy w lodówce.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz