Makaron ze szparagami i kurczakiem – danie smaczne, bardzo wiosenne, o idealnym balansie smaków. Aż chce się jeść, serio! Przygotowałam je w ubiegły weekend i jestem zachwycona. Mogłabym tę pastę jeść codziennie – czasem dodałabym szafran, innym razem więcej podsmażonego czosnku lub zamiast kurczaka krewetki – jestem pewna, że z odrobiną białego wina byłoby równie genialne! A skórka z jednej cytryny przełamałaby smak parmezanu i kokosu.
Makaron, który widzicie na zdjęciach kupiłam będąc w Mediolanie, niestety nie pamiętam jaki to rodzaj – na sucho wygląda jak dużo cieńsze i niestarannie pokrojone płaty lasagne. Gotuje się go niesamowicie szybko i jest bardzo delikatny. Pasuje idealnie do kremowych sosów i warstwowych zapiekanek, nie sprawdzi się raczej w sałatce.
Składniki na makaron ze szparagami i kurczakiem:
- 150 g piersi z kurczaka
- 6-8 łodyg szparagów
- 100 g ulubionego makaronu
- 6 łyżek mleka kokosowego
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- parmezan
- świeża pietruszka
Piersi z kurczaka kroimy na cienkie plastry, obsmażamy je na patelni na rumiano (lekko dosalając), odkładamy na talerz. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Łamiemy końcówki szparagów w miejscu, w którym są one twarde (zdrewniałe), gotujemy je w osolonej wodzie ok. 4-5 minut najlepiej, aby ich główki wystawały ponad garnek (ugotują się na parze). Następnie tak przygotowane szparagi kroimy w plastry. Na patelnię dolewamy mleko kokosowe, dodajemy szparagi, piersi z kurczaka oraz makaron. Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem, dodajemy kurkumę. Posypujemy posiekaną pietruszką.
Przed podaniem posypujemy parmezanem. Podajemy na gorąco.
Brak komentarzy