Fit/lekkie

Placuszki kokosowe

24 kwietnia 2018

Placuszki kokosowe są bardzo sycące, a sama mąka jest wymagająca. Zachowuje się ona zupełnie inaczej podczas pieczenia/smażenia niż pszenna. Nigdy nie zapomnę prób z leniwymi, które próbowałam zrobić właśnie z tej mąki. Totalny niewypał! Leniwe praktycznie się rozpłynęły w wodzie, drugą partię zrobiłam z mąką pszenną i były cudowne, dla przypomnienia: leniwe fit.

Jeśli obawiacie się przygotowania placków z samej mąki pszennej dodajcie wiórek kokosowych lub 1/3 części mąki pszennej – placuszki kokosowe wyjdą na 100%. Jeśli chcecie, aby były bardziej puszyste ubijcie pianę z białek.

Składniki
  • 2 duże jajka
  • 3 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 75 ml mleka bez laktozy/mleka kokosowego lub maślanki
  • 1 łyżeczka stewii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
  • dodatkowo: truskawki/migdały/syrop klonowy

Wszystkie składniki mieszamy razem (ewentualnie ubijamy białka wcześniej i delikatnie łączymy je z sypkimi składnikami). Ciasto odstawiamy na kilka minut tak, aby mąka kokosowa i wiórki zgęstniały. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i smażymy placki z obu stron. Placuszki kokosowe podajemy z truskawkami, migdałami i syropem klonowym (u mnie opcja 0 kalorii).

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz