Przepisy

Glazurowane marchewki

30 kwietnia 2018

Glazurowane marchewki z miodem, odrobiną masła, migdałów. Pyszne, aromatyczne, idealne jako dodatek do obiadu czy grilla. Najlepiej wykorzystać młode marchewki, świeży tymianek lub rozmaryn. Zamiast miodu możecie dodać cukru trzcinowego – powstanie lekki karmel, który obtoczy marchewki. Dobrze, jeśli marchewki podgotujecie ok. 4-5 minut, a dopiero potem przełożycie je na patelnię – marchewki będą al dente.

Składniki:

  • pęk młodych marchewek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • migdały
  • świeży tymianek/rozmaryn
  • sól, pieprz

 

Marchewki gotujemy w wodzie ok. 4-5 minut, na patelni rozgrzewamy masło, wykładamy odcedzone marchewki. Dodajemy miód lub cukier i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wrzucamy płatki migdałów, listki tymianku, podsmażamy marchewki i polewamy je powstałym sosem. Glazurowane marchewki podajemy na gorąco zaraz po przygotowaniu.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz