Glazurowane marchewki z miodem, odrobiną masła, migdałów. Pyszne, aromatyczne, idealne jako dodatek do obiadu czy grilla. Najlepiej wykorzystać młode marchewki, świeży tymianek lub rozmaryn. Zamiast miodu możecie dodać cukru trzcinowego – powstanie lekki karmel, który obtoczy marchewki. Dobrze, jeśli marchewki podgotujecie ok. 4-5 minut, a dopiero potem przełożycie je na patelnię – marchewki będą al dente.
Składniki:
- pęk młodych marchewek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- migdały
- świeży tymianek/rozmaryn
- sól, pieprz
Marchewki gotujemy w wodzie ok. 4-5 minut, na patelni rozgrzewamy masło, wykładamy odcedzone marchewki. Dodajemy miód lub cukier i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wrzucamy płatki migdałów, listki tymianku, podsmażamy marchewki i polewamy je powstałym sosem. Glazurowane marchewki podajemy na gorąco zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy