Słodkości

Cytrynowe ciasto ze szpinakiem

19 kwietnia 2018

Cytrynowe ciasto ze szpinakiem – piękny kolor, niesamowity smak i puszystość. Takie ciasto powinna upiec każda z nas – świetnie wyglądać będzie na wiosennym stole. Cytrynowe ciasto ze szpinakiem jest wilgotne, bardzo pulchne, lekkie jak chmurka. Pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie. Trzyma świeżość nawet 3 dni.

 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 170 g cukru/zamiennika cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonego młodego jęczmienia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kropla pasty z wanilii

ewentualnie: cukier puder i sok z cytryny na potrzeby lukru, do posypania: pyłek kwiatowy

 

Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę, mąkę przesypujemy z proszkiem do pieczenia. Szpinak blendujemy w blenderze z olejem i młodym jęczmieniem. Dodajemy do masy pastę z wanilii. Wszystkie składniki ucieramy razem w mikserze, przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć, powinno bez problemu wyjść z formy. Polewamy je przygotowanym lukrem i posypujemy pyłkiem kwiatowym.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz