Smoothie na śniadanie – tym razem coś zupełnie innego… Mam dla Was przepis na niecodzienne użycie szpinaku, jarmużu i… niech to będzie tajemnicą jeszcze przez chwilę!
Zielone liście – czy to szpinak czy jarmuż ciężko jest przemycić w diecie. Ja szpinak bardzo lubię, ale najchętniej miksuję go z koktajlami, podobnie mam z jarmużem – ale ten smak nie do końca mi odpowiada. Skupiam się jednak na bardziej racjonalnym żywieniu i staram się w swojej diecie mieć zarówno sporo owoców, jak i warzyw, a przyznaję nie wszystkie lubię. Wiem jednak, jak pozytywnie wpływają na organizm i utrzymanie odpowiedniej sylwetki więc zaciskam zęby i kombinuję. Stąd powstał pomysł na śniadanie nieco warzywne, przy tym białkowe i z owocami! Dobra kombinacja, co? 🙂
Mam nadzieję, że zainspirujecie się tym przepisem i stworzycie coś równie pysznego jak ja!
Składniki:
- garść szpinaku
- 10 g jarmużu świeżego
- 120 g surowej cukinii
- 1 łyżeczka stewii/erytrolu
- 3 łyżki siemienia lnianego (świetny w diecie!)
- 1 małe opakowanie serka wiejskiego
- dodatkowo: owoc kaki, orzechy, banan, żurawina, kokos, granat
W blenderze miksujemy szpinak, jarmuż, serek wiejski oraz pokrojoną (ale nie obraną) cukinię. Dodajemy również siemię lniane (zalane 0.5 szklanki wrzątkiem i ostudzone – o konsystencji kisielu) oraz erytrol. Wszystko przekładamy do miseczki, dekorujemy dodatkowymi składnikami. Smacznego!
Brak komentarzy