Słodkości

Pudding chlebowy przepis podstawowy

13 listopada 2017

Pudding chlebowy przepis podstawowy na angielski deser, który u nas popularny jest w nieco innej formie i przeważnie jadany na słono. Otóż bread and butter pudding to nic innego jak chleb (np. tostowy) posmarowany masłem, następnie zalany mlekiem i jajkami i upieczony. Wiem, wiem, brzmi swojsko, ja taki sposób przygotowania czerstwego pieczywa znam z dzieciństwa – chleb moczony w jajku i mleku podsmażany na patelni, następnie osolony stanowił duży procent moich kolacji. Uwielbiam ten smak do dziś, chociaż staram się unikać takiej ilości chleba, którą jestem w stanie zjeść (tylko w tej postaci!).

Jeśli nie chcecie marnować jedzenia, a zapasy bułki tartej przygotowanej w sposób domowy jest spory zapas to spróbujcie przygotować pudding chlebowy. Przepis jest naprawdę prosty, a smak? Smak genialny! Jeśli chcecie pudding podać również dzieciom radzę zrezygnować z rumu!:) Rodzynki możecie namoczyć też w osłodzonej wodzie lub np. soku pomarańczowym – będzie równie pyszne.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 czerstwej ciabatty (lub kilka kromek chleba – najlepiej usunąć jego twardą skórkę)
  • 1 jajko
  • 200ml mleka (ew.  pół na pół ze śmietanką)
  • 1 łyżka stewii/cukru
  • garść rodzynek
  • 100ml rumu/ew. soku z pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • ew. cynamon/lody bakaliowe
  • ziarna z 1/2 laski wanilii

Pieczywo kroimy lub rwiemy na mniejsze części. Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na 30 minut aż zmiękną i się nasączą. Pieczywo smarujemy masłem (lub ewentualnie wkładamy plastry masła między kromki w naczyniu żaroodpornym), rodzynki wsypujemy pomiędzy nimi, rum dolewamy do mleka zmieszanego z jajkiem, stewią oraz wanilią. Pieczywo zalewamy masą, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut. Pudding chlebowy podajemy na ciepło, najlepiej z lodami lub sosem waniliowym. Smacznego!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz