Pudding chlebowy przepis podstawowy na angielski deser, który u nas popularny jest w nieco innej formie i przeważnie jadany na słono. Otóż bread and butter pudding to nic innego jak chleb (np. tostowy) posmarowany masłem, następnie zalany mlekiem i jajkami i upieczony. Wiem, wiem, brzmi swojsko, ja taki sposób przygotowania czerstwego pieczywa znam z dzieciństwa – chleb moczony w jajku i mleku podsmażany na patelni, następnie osolony stanowił duży procent moich kolacji. Uwielbiam ten smak do dziś, chociaż staram się unikać takiej ilości chleba, którą jestem w stanie zjeść (tylko w tej postaci!).
Jeśli nie chcecie marnować jedzenia, a zapasy bułki tartej przygotowanej w sposób domowy jest spory zapas to spróbujcie przygotować pudding chlebowy. Przepis jest naprawdę prosty, a smak? Smak genialny! Jeśli chcecie pudding podać również dzieciom radzę zrezygnować z rumu!:) Rodzynki możecie namoczyć też w osłodzonej wodzie lub np. soku pomarańczowym – będzie równie pyszne.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 czerstwej ciabatty (lub kilka kromek chleba – najlepiej usunąć jego twardą skórkę)
- 1 jajko
- 200ml mleka (ew. pół na pół ze śmietanką)
- 1 łyżka stewii/cukru
- garść rodzynek
- 100ml rumu/ew. soku z pomarańczy
- 1 łyżka masła
- ew. cynamon/lody bakaliowe
- ziarna z 1/2 laski wanilii
Pieczywo kroimy lub rwiemy na mniejsze części. Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na 30 minut aż zmiękną i się nasączą. Pieczywo smarujemy masłem (lub ewentualnie wkładamy plastry masła między kromki w naczyniu żaroodpornym), rodzynki wsypujemy pomiędzy nimi, rum dolewamy do mleka zmieszanego z jajkiem, stewią oraz wanilią. Pieczywo zalewamy masą, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut. Pudding chlebowy podajemy na ciepło, najlepiej z lodami lub sosem waniliowym. Smacznego!
Brak komentarzy