Słodkości

Tarta z budyniem i śliwkami

5 października 2017

Jesień to śliwki, gruszki i jabłka. Cynamon, kruche ciasto, jarzębina i liście we wszystkich odcieniach czerwieni. Jesień to przede wszystkim pyszne ciasta, które osładzają dopiero co zaparzoną gorzką, zieloną, herbatę. Powinniście koniecznie spróbować przygotować domowy budyń, nawet nie wiecie jakie to proste! Tarta z budyniem i śliwkami zrobiona z domowym budyniem smakuje wybornie! Krem jest delikatny, z dużą ilością wanilii, nie jest przesłodzony (ale to oczywiście kwestia Waszych preferencji). Śliwki, najlepsze o tej porze roku – lekko kwaśne, a zarazem delikatnie słodkie. Miąższ miękki – nic, tylko jeść! 

Najlepszy przepis na ciasto kruche jest na blogu od kilku dnia i radzę Wam z niego skorzystać, bo nic smaczniejszego póki co nie wymyśliłam. Tarta z budyniem i śliwkami to przepis obowiązkowy na październik, serioooo!

Polecam Wam też przepis na szarlotkę z budyniem! 🙂

Składniki na ciasto kruche:
  • 125g zimnego masła
  • 3 łyżki stewii
  • 1 żółtko
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka-łyżka zimnej wody (jeśli dacie całe jajko pomińcie ją!)

Masło rozcieramy palcami łącząc je ze stewią, następnie dodajemy żółtko, mąkę i zagniatamy. Dodajemy łyżkę wody.
Formujemy w kulę, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto cienko i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem spód, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy go grochem, ryżem albo specjalnymi kuleczkami ceramicznymi. Nagrzewamy piekarnik do 160-180 stopni i wkładamy tartę do pieczenia.
Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i papier do pieczenia z wierzchu tarty, pieczemy jeszcze ok 5-7 minut, aby dno tarty również się zarumieniło.

Wyjmujemy tartę i nakładamy na nią przygotowany budyń waniliowy.

Składniki na budyń waniliowy:

  • 1.5 szklanki mleka (u mnie bez laktozy)
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 2 łyżki stewii
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka masła
  • dodatkowo: ok. 1/2 kg śliwek węgierek, cynamon

Mleko zagotowujemy w garnku, dodajemy do niego pastę z wanilii oraz stewię. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z żółtkami – masa będzie gęsta, możecie dodać 1-2 łyżki mleka, dolewamy ją powoli do gotującego się mleka (na najmniejszym ogniu) i energicznie mieszamy/miksujemy masę. Jak tylko się zetnie od razu zdejmujemy z gazu. Budyń waniliowy wylewamy na tartę, rozprowadzamy po całej powierzchni, na wierzchu układamy pokrojone na kawałki śliwki, posypujemy wierzch cynamonem.

Tarta z budyniem i śliwkami powinna piec się ok. 20 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje już schłodzona, kiedy budyń zastyga – oczywiście my nie powstrzymaliśmy się przed jej spróbowaniem i pierwsze porcje zjedliśmy jeszcze ciepłe.

Jeśli chcecie przygotować tartę z gotowym budyniem z torebki to zróbcie go wg planu na opakowaniu, ale do jeszcze gorącej masy dodajcie łyżkę masła i dopiero potem przelejcie masę na spód tarty. Smacznego!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz