Przekąski i przystawki

Omlet z serkiem kozim

10 października 2017

Omlet z serkiem kozim i warzywami – sycąca propozycja na weekendowe śniadanie, lub – kto zabroni, nawet na jutrzejsze! Środa to w końcu mały piątek czyli możemy świętować pysznym śniadaniem, które doda nam sił na długie godziny. Oczywiście, zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy jest fanem kozich serów, warto jednak wiedzieć, co dobrego wnoszą do naszego życia i organizmu. Otóż kozy są bardzo wybrednymi i zdrowymi zwierzętami – ich mleko pozbawione jest szkodliwych pierwiastków, świetnie bronią się one przed zanieczyszczeniem środowiska. Mleko kozie wskazane jest także dla małych dzieci – mają one większą odporność i ich układ kostno-stawowy rozwija się znacznie lepiej. Szklanka koziego mleka dostarcza ok. 30% dziennej zawartości wapnia, oczywiście dostarczy nam też sporo białka. Jeśli więc możecie sobie na to pozwolić to radzę wam zastępować produkty z mleka krowiego tymi z mleka koziego. Dla waszego organizmu będzie to na pewno lepszym rozwiązaniem.

Omlet, na który wam podaję przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, a serek kozi dopełnia jego smak, uważajcie tylko na rodzaj dodawanej sałaty, żeby nie były one zbyt gorzkie.

Składniki na 2 omlety:

  • 4 jajka
  • 2 białka jajka kurzego
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 cebuli
  • ok. 100 g boczku parzonego
  • sałata
  • serek kozi (3 plastry roladki serka)
  • sól, pieprz
  • masło/olej kokosowy

Wszystkie składniki dzielimy na 2 porcje. Masło rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim posiekaną cebulkę oraz pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek się zarumieni na patelnie dorzucamy pokrojoną cukinię (na plastry lub w kostkę) i doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem (serki kozie są słone więc rozważnie!). Gdy warzywo zmięknie na patelnię przelewamy rozbite jajka z białkiem. Omlet przykrywamy patelnią, podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Na jedną połowę omleta kruszymy serek kozi, dorzucamy sałatę, omleta składamy na pół (za pomocą łopatki do patelni). Smażymy pod przykryciem jeszcze chwilę, żeby jajka się ścięły a serek roztopił. Omlet z serkiem kozim podajemy na gorąco, ew. pakujemy w śniadaniówkę i podgrzewamy w pracy na lunch.

 

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz