Obiady

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

25 września 2017

Mam dobrą passę ostatnio do przyrządzania mięsa mielonego – powstają same pyszne potrawy, które mogłabym jeść na okrągło. Serio! Kotlety mielone w sosie pieczarkowym są najlepszym tego przykładem! W moim domu jadło się tylko kilka potraw przygotowywanych z mięsa mielonego: klasyczne kotlety smażone na patelni, w panierce, z dodatkiem buraczków i ziemniaków, pieczeń rzymską z jajkiem w środku i z sosem pomidorowym do makaronu – bolognese, kotleciki z mięsa mielonego w sosie koperkowym.

Kiedy zostałam poniekąd poproszona o przygotowanie na obiad sosu grzybowego od razu pomyślałam o mięsie mielonym właśnie w tym sosie. Wyszło przepysznie! Nie miałam pod ręką bardziej wyszukanych grzybów niż pieczarki więc skupiłam się na tym, aby wydobyć ich smak i podkręcić go kilkoma innymi składnikami tak, żeby kotlety mielone w sosie pieczarkowym zachwycały.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 100 ml mleka kokosowego/śmietanki
  • 2 szklanki wody
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • koperek
  • olej do smażenia

Mięso mielone mieszamy z jajkiem. Cebulę drobno siekamy – połowę dodajemy do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drugą część zostawiamy na później. Do mięsa dodajemy także paprykę wędzoną, sól, pieprz, wszystko mieszamy razem. Na patelni rozgrzewamy olej, w dłoni formujemy małe kotleciki, układamy je na rozgrzanej patelni, smażymy je z dwóch stron – aż się mocno zarumienią. Z podanych proporcji wychodzi ok. 12-15 małych kotlecików.

Na drugiej patelni, nieco większej, podsmażamy cebulę z posiekanymi pieczarkami, gdy cebula się zeszkli, a pieczarki puszczą wodę, dokładamy do nich kotlety mielone wraz z sosem, który się z nich wytrącił do cebuli. Całość zalewamy wodą, dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, po tym czasie dolewamy mleko kokosowe zmieszane z mąką ziemniaczaną. Kotlety mielone w sosie pieczarkowym gotujemy kolejne 10-15 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą/ryżem lub ziemniakami. Przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni, możecie też zamrozić porcję.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Ryszard 1 kwietnia 2018 at 08:47

    Witam – mielone w sosie pieczarkowym ,może nie aż /prze/ , ale pyszne.

  • Zostaw komentarz