Fit/lekkie

Pieczony kalafior (z cytryną)

21 czerwca 2017

Pieczony kalafior stanowił mój dzisiejszy lunch. Wprost przepyszny, niesamowicie aromatyczny i sycący posiłek, serio! O właściwościach zdrowotnych kalafiora można mówić długo, jednak najwięcej dobra dla naszego organizmu przynosi w momencie, kiedy jemy go na surowo. Podzielony na mniejsze kawałki lub tarty na tarce świetnie uzupełni niedobory witaminy C w codziennej diecie. Oczywiście lepiej jest go upiec niż gotować w wodzie, dzięki temu zachowa więcej potasu, wapnia czy witamin z grupy B. Tradycyjnie kalafiora podaje się z bułką tartą, ja uwielbiam ten przepis. Kalafior jest mięciutki, rozpływa się w ustach, a bułka tarta chrupiąca i maślana, ja jednak mam dziś dla Was zdrowszą, bardziej fit propozycję.

Pieczony kalafior nabiera orzechowego aromatu i świetnie smakuje z prażonymi ziarnami i pestkami, ja przełamałam jego smak cytryną i solą. Świetnym dodatkiem do przygotowanego w ten sposób pieczonego kalafiora będzie dip jogurtowy lub dodatek owoców granatu. Nie wiem czy lubicie koper, ale w tej kombinacji naprawdę się sprawdza. Może wypróbujecie na dzisiejszą kolację tej sałatki z kalafiora?

 

Składniki:

  • 1/2 dużego kalafiora
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • bazylia tajska
  • świeży koper
  • ulubione pestki: u mnie słonecznik, dynia oraz orzechy piniowe

Przygotowanie:

Kalafior płuczemy, dzielimy na mniejsze części. Sok z cytryny mieszamy z olejem, skórką z cytryny. Kalafiora układamy na papierze do pieczenia, smarujemy go przygotowanym sosem tak, aby dokładnie był pokryty sokiem, następnie posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy go ok. 20 minut w 180 stopniach (pod koniec pieczenia ustawiamy termoobieg). Kalafior powinien być lekko chrupiący, nie należy go piec zbyt długo, ma zachować jędrność. Na suchej patelni prażymy ulubione pestki i orzechy. Kalafiora mieszamy z posiekanym koperkiem, dodajemy aromatyczne pestki oraz tajską bazylię. Skrapiamy cytryną. Podajemy na ciepło lub zimno.

Pieczony cytrynowy kalafior nie jest wcale tak suchy, jak może się to wydawać, ale jeśli lubicie to podajcie go z sosem jogurtowym 🙂

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz