Fit crumble truskawkowe (wegańskie) jest pyszną, ale zdrowszą wersją klasycznego crumble, które powstaje z połączenia masła, mąki i płatków owsianych. Wersja klasyczna jest niezaprzeczalnie pyszna – cukier, masło – no czego tu nie kochać 😉 Jednak w momencie, kiedy chcecie kontrolować ilość spożywanych kalorii to musicie mieć na uwadze tłuszcze, cukru itp. Moja fit wersja kruszonki, którą Wam pokazuję, powstała po delikatnym uproszczeniu przepisu na ciasto kruche z mojej fit tarty z truskawkami i rabarbarem. Nie chciałam jednak, by przygotowanie prostego w założeniu crumble zabierało dużo czasu, stąd te wszystkie modyfikacje. Przepis ma dodatkowy plus: jest wegański i bezglutenowy, a chrupie doskonale!
Składniki na formę 20×25 cm:
- ok. 1 kg truskawek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1 płaska łyżka cukru kokosowego
- 3 łyżki posiekanych, zmiażdżonych migdałów
- 5 łyżek zimnej wody
Truskawki szypułkujemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy – kawałki ciasta mają być lekko zlepione, kruszymy je na owoce. Fit crumble z truskawkami pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach (na ostatnie 5 min zmieńmy ustawienie piekarnika z grzałki góra/dół na termoobieg). Jemy na ciepło lub zimno. Ja to crumble zjadłam też jako dodatek do owsianki i placka jaglanego – świetnie się sprawdziło!
1 komentarz
Najlepszy letni deser:)