Fit ciasteczka z ryżu to HIT! 🙂 Naturalne składniki, zero cukru, jajek, bananów. Sama dobroć w postaci ryżu, daktyli i wiórek kokosowych. Przyznam się Wam, że nie wyobrażałam sobie, że będą tak delikatne i puszyste, a jednocześnie niesamowicie zwarte. Nie rozpadają się, nie sypią, olej kokosowy i ryż czyni cuda. Nie mam dużego doświadczenia z wegańskimi przepisami, ale tym razem jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Czuję, że ten obszar kulinariów i gastronomii, który był mi dotychczas mało znany, będzie przeze mnie coraz częściej eksploatowany. Ciastka te możecie znać z dzieciństwa – kiedyś przygotowywało się je na bazie kleiku ryżowego i z dodatkiem cukru, ja postanowiłam odczarować trochę ten stary przepis.
Jeśli chodzi o ich skład i kaloryczność to przedstawia się ona następująco: 12 ciastek zawiera odpowiednio 452 kalorie. 68,94 g węglowodanów, 20,38 g tłuszczu oraz 4,11 g białka. Po upieczeniu i podliczeniu tych wszystkich makro naszła mnie refleksja, że mogłam dodać więcej białka i tym samym ograniczyć ilość daktyli zwiększając zawartość białka w ciastkach. Myślę, że lada dzień wypróbuję i taką wersję, żeby móc się z Wami podzielić przepisem na ciastka o większej ilości białka.
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 90 g ugotowanego ryżu (w wodzie, bez soli)
- 10 g wiórek kokosowych
- 50 g świeżych daktyli
- dodatkowo: płatki migdałów, wiórki kokosowe
Do ryżu dodajemy płynny olej kokosowy, blendujemy, następnie z daktyli usuwamy pestki i również dodajemy je do miksera, razem z wiórkami kokosowymi. Masa będzie kleista i zwarta, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane kulki, które następnie spłaszczamy na grubość ok. 1-2cm. Wierzch ciastek posypujemy wiórkami i migdałami. Fit ciasteczka z ryżu pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Przechowywać do 3-4 dni.
8 komentarzy
nie mam pojęcia jak pani wyszły te ciastka, u mnie wyszła totalna mazia, a poza tym w piecu się wszystko rozjechało.. powinien być jakiś składnik, który weźmie tę breję do kupy..
Droga Ewo,
w przepisie oprócz oleju nie ma żadnego płynnego składnika – masa po zblendowaniu powinna być praktycznie sucha. Może nie odcedziła Pani odpowiednio ryżu? Nie wiem co mogło być przyczyną, że ciastka się “rozjechały” ponieważ nawet, gdyby ryż był zbyt wodnisty to i tak podczas pieczenia woda by wyparowała, a wiórki wciągnęłyby wodę. Proszę dokładnie opisać czy zrobiła Pani wszystko wg przepisu. Pozdrawiam, Paulina
dałam łyżkę miodu, bo chciałam by były słodkie, dałam rodzynki i orzechy, nie miałam nic innego
Droga Ewo, prawdopodobnie miód rozcieńczył za bardzo masę na ciastka więc nie jest to wina przepisu. Nie dała Pani w ogóle daktyli, tak? Następnym razem proszę pisać do mnie na Facebooku lub tutaj z pytaniem o zamienniki składników – pomogę, a ciastka się nie “rozjadą”. Pozdrawiam Paulina
Witam. Ja również nie miałam daktyli, zmieniłam je na rodzynki. Reszta według przepisu u wyszły bardzo smaczne :). Ma może Pani jakis przepis na ciasteczka z masłem orzechowym? Pozdrawiam
Klaudia,
super cieszę się, że smakowały! Przepis na ciastka z masłem orzechowym znajdziesz tutaj: https://paulinahofman.pl/weganskie-ciastka-czekoladowe-przepis/ Pozdrawiam!
Czy zamiast ugotowanego ryżu mogę dodać kleik ryżowy?
Tak, proszę spróbować.