Sałatka z kaszą i pieczonymi warzywami – ja uwielbiam, wprost uwielbiam te wszystkie kolorowe buraki, marchewki. Zajadam się nimi jak najlepszymi cukierkami. Są kolorowe, zdrowe, pocięte w cienkie plasterki i pieczone smakują wyśmienicie. Marchewki i buraki to element słodki tej sałatki, dobrze by było, gdybyście dressing przygotowali na bazie odrobiny miodu, oliwy i też papryczki chili, ewentualnie sporej ilości pieprzu. Jeśli nie przepadacie za kaszą jęczmienną spróbujcie np. pęczak, unikałabym w tym przypadku kaszy gryczanej, która może być zbyt gorzka w połączeniu z pozostałymi składnikami. Biegnijcie na targ, kupujcie nowalijki, a już po chwili będziecie mogli cieszyć się pyszną lekką sałatką z cukinią i kasza.
Składniki:
- 4 kolorowe marchewki (u mnie żółte i pomarańczowe)
- 3 kolorowe buraki (żółte, różowe)
- pęczek rzodkiewek
- 2 małe cukinie
- szpinak świeży
- kiełki buraka
- 1/2 woreczka kaszy jęczmiennej
- dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, odrobina posiekanej papryczki chili/płatków chili
Buraki, marchewki, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię kroimy na połowę i również w plasterki, rzodkiewki kroimy na pół. Wszystkie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (musi być sypka, nie rozgotujcie jej!). Po zgotowaniu kaszę odstawiamy do ostygnięcia. Oliwę mieszamy z miodem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz posiekaną papryczkę chili (ok. 2 cm). Dodajemy szczyptę soli i ew. pieprz. Składniki na sałatkę mieszamy razem, dodajemy umyty i osuszony szpinak oraz kiełki buraka. Polewamy sosem i podajemy.
Sałatka z kaszą i warzywami świetnie sprawdzi się również w lunchboxie 🙂
1 komentarz
Pyszna jest ta Wasza salateczka – robiłam, polecam!