Przekąski i przystawki

Frittata z cukinią

25 maja 2017

Frittata z cukinią i selerem, a dodatkowo jeszcze groszek, bo mamy wiosnę i gramy w zielone! Planowanie posiłków na całe dnie jest wyczerpujące, ja dodatkowo jeszcze zapisuję od poniedziałku poszczególne składniki i obliczam kaloryczność i wartości odżywcze. Robię to tylko po to, żeby skontrolować co jem i czy aby na pewno nie jest tam np. za dużo węgli a za mało białka. Nie zajmuje mi to o dziwo tyle czasu, jak mogłoby się wydawać. Aplikacja, z której korzystam jest prosta i intuicyjna, można skanować kody spożywanych produktów itp. Ja jestem póki co zadowolona i chciałabym jeszcze kilka dni faktycznie trzymać się tego zapisywania. 

Frittata to nic innego, jak zapiekane jajka z dodatkiem twarogu – przynajmniej ja znam ją w tej postaci. Dobrze doprawiona i z ulubionymi składnikami może stanowić świetną propozycję na lekkie i dietetyczne śniadanie czy podwieczorek. Jedzona na ciepło lub zimno – smakuje naprawdę dobrze. Koniecznie wypróbujcie frittaty z burakami i serem kozim, którą również tu prezentowałam.

Składniki:

  • 250g chudego twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 40g sera pleśniowego brie
  • 50g groszku
  • 200g cukinii
  • sól, pieprz
  • rukola/roszponka/pomidorki koktajlowe

Twaróg rozcieramy widelcem, dodajemy jajka, rozbijamy razem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię kroimy w cienkie plastry, selera również. Wszystkie składniki mieszamy razem i masę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Frittatę z cukinią pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach (na ostatnie 10 minut zmieniam ustawienie piekarnika góra/dół na termoobieg). Podajemy na ciepło/zimno z ulubioną sałatką.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz