Frittata z cukinią i selerem, a dodatkowo jeszcze groszek, bo mamy wiosnę i gramy w zielone! Planowanie posiłków na całe dnie jest wyczerpujące, ja dodatkowo jeszcze zapisuję od poniedziałku poszczególne składniki i obliczam kaloryczność i wartości odżywcze. Robię to tylko po to, żeby skontrolować co jem i czy aby na pewno nie jest tam np. za dużo węgli a za mało białka. Nie zajmuje mi to o dziwo tyle czasu, jak mogłoby się wydawać. Aplikacja, z której korzystam jest prosta i intuicyjna, można skanować kody spożywanych produktów itp. Ja jestem póki co zadowolona i chciałabym jeszcze kilka dni faktycznie trzymać się tego zapisywania.
Frittata to nic innego, jak zapiekane jajka z dodatkiem twarogu – przynajmniej ja znam ją w tej postaci. Dobrze doprawiona i z ulubionymi składnikami może stanowić świetną propozycję na lekkie i dietetyczne śniadanie czy podwieczorek. Jedzona na ciepło lub zimno – smakuje naprawdę dobrze. Koniecznie wypróbujcie frittaty z burakami i serem kozim, którą również tu prezentowałam.
Składniki:
- 250g chudego twarogu
- 3 jajka
- 1 łodyga selera naciowego
- 40g sera pleśniowego brie
- 50g groszku
- 200g cukinii
- sól, pieprz
- rukola/roszponka/pomidorki koktajlowe
Twaróg rozcieramy widelcem, dodajemy jajka, rozbijamy razem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię kroimy w cienkie plastry, selera również. Wszystkie składniki mieszamy razem i masę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Frittatę z cukinią pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach (na ostatnie 10 minut zmieniam ustawienie piekarnika góra/dół na termoobieg). Podajemy na ciepło/zimno z ulubioną sałatką.
Brak komentarzy