Kasza jaglana z jabłkami może być dla Was smacznym urozmaiceniem znanego i lubianego ryżu zapiekanego z jabłkami, który pewnie znacie z dzieciństwa. Moja Babcia zawsze podawała to danie na ciepło z dodatkiem bitej śmietany, jakie to było pyszne! 🙂 Ja przygotowuję to danie trochę inaczej – nie ukrywam, w uproszczonej wersji – z ugotowaną kaszą i tartym jabłkiem (czasem też gruszką). Postanowiłam też ograniczyć czas przygotowania tego deseru do minimum tak więc nie zapiekam go dodatkowo. Kaszę jaglaną z jabłkami możecie przygotować jeszcze wieczorem i na rano będzie jak znalazł, ja wzięłam też ze sobą porcję do pracy, w sam raz na II śniadanie!
Także zakasajcie rękawy i do gotowania kaszy marsz! 🙂
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 2 jabłka
- jogurt grecki/naturalny
- orzechy włoskie
- ew. miód
Przygotowanie tego deseru zaczynamy od dokładnego płukania kaszy, który ma sprawić, że wypłuczemy z niej goryczkę – powinniśmy to robić pod bieżącą wodą kilka minut. Następnie do gotującej się wody wkładamy kaszę (jeśli korzystacie z sypkiej to proporcja wody do kaszy powinna być 2:1), lekko solimy. Po ok. 15 minutach gotowania na małym ogniu odstawiamy kaszę na kolejnych 5-10 minut, żeby ta wchłonęła wodę – dzięki temu kasza będzie idealnie sypka i będziecie mieć pewność, że jej nie rozgotujecie. Jabłka natomiast obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, orzechy drobno siekamy i układamy warstwowo w szklankach/pucharkach. Jeśli korzystacie z kwaśnych jabłek najlepiej będzie, jeśli dosłodzicie je miodem lub inną substancją słodzącą. Na wierzch deseru nakładamy porcję jogurtu greckiego (ja korzystam z wersji odtłuszczonej, wcześniej trochę jogurt rozbijam, żeby był bardziej puszysty) i posiekane orzechy.
1 komentarz
Pyszny pomysł na deser lub śniadanie. Kasza jaglana nigdy mi się chyba nie znudzi 😉