Placuszki gryczane bezglutenowe to moja mała odskocznia od placków jaglanych z bananem, które jadam praktycznie codziennie. Są niesamowicie lekkie, puszyste, miękkie. Świetnie smakują z dodatkiem jogurtu, odrobiny dżemu czy w wersji de luxe – z syropem klonowym. Jeśli tylko szukacie przepisu na śniadanie, które Was zachwyci i napełni Wasze brzuchy to to jest odpowiednie miejsce.
Będąc na diecie bardzo ważne jest urozmaicanie diety. Gotowanie codziennie tego samego jest trudne, ja co prawda jem placka jaglanego od dłuższego czasu ale często podaję go np. w formie mini placuszków lub dodaję wiórki kokosowe/gruszkę. Staram się jeść go podanego w taki sposób, by mi się zwyczajnie nie nudził. Pamiętajcie o tym przygotowując potrawy dla siebie czy dla bliskich 🙂
Składniki:
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- ew. miód/jogurt/syrop klonowy do podania
Jajko mieszamy z mlekiem, dosypujemy do niego mąkę oraz wiórki kokosowe. Dodajemy olej kokosowy, odrobinę również rozgrzewamy na patelni. Ciasto na placuszki nakładamy dużą łyżką, smażymy na rumiano z dwóch stron. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
1 komentarz
Z pewnością by mi smakowały, skoro są takie puszyste 🙂