Makaron z pomidorami i zaatarem przygotowałam na bazie sałatki, którą ostatnio przygotował dla mnie przyjaciel. Składnikami były różne odmiany pomidorów, mozzarella, zaatar i grzanki. Pyszna, prosta propozycja, która zachwyca kubki smakowe. Dziś jednak, miałam ochotę na coś ciepłego i pomyślałam, że tak naprawdę dodatek w postaci makaronu czy kaszy będzie tutaj dobrym rozwiązaniem. Pomidory wraz z przyprawami i ziołami podsmażyłam na oliwie – ten aromat! 🙂 Nie wiem jak Wy, ale ja kocham sierpień i wrzesień głównie za pomidory – te zielone, żółte, prawie czarne i malinowe. Mnóstwo odmian, cała gama kolorów i smaków. Tak niewiele potrzeba do szczęścia w takie dni!
Jeśli macie ochotę na wspomnianą sałatkę, którą mogliście już zobaczyć na Instagramie czy fanpageu Smakowitego to w przepisie pomińcie makaron, dodajcie natomiast ocet winny. Będzie pysznie!
Składniki:
- porcja ulubionego makaronu
- różne odmiany pomidorów, np. złoty ożarowski, malinowy, zielone, koktajlowe, koralik, cytrynek groniasty i kumato (nazywany czekoladowym, prawie czarne owoce)
- 1 łyżka zaataru
- świeża pietruszka
- świeża bazylia
- szczypiorek
- sól, pieprz
- oliwa
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pomidory kroimy na części, smażymy je na rozgrzanej oliwie, dodajemy zaatar oraz część posiekanych ziół (resztę dodamy przed podaniem). Pomidorów nie należy długo smażyć – skórka nadal ma być jędrna tak, aby na talerzu nie stworzyła się nieestetyczna pomidorowa papka. Po odcedzeniu makaron dodajemy do patelni, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możemy jeszcze delikatnie całość oprószyć zaatarem i polać oliwą. Makaron z pomidorami i zaatarem podajemy na gorąco ze świeżymi ziołami.
1 komentarz
Wygląda i brzmi świetnie, na pewno wypróbuję. Dzięki za pomysł.