Sałatka z malinami, szpinakiem, cukinią i tortellini. Wyjątkowo pyszna propozycja na upały i brak chęci do gotowania. Z pewnością możecie dodać do niej jagody czy np. wiśnie/czereśnie. Jestem wielką fanką słodkich dodatków w sałatkach – uważam, że świetnie współgrają one ze słonymi dodatkami, jakimi są np. tortellini. Ja wybrałam te ze szpinakiem i ricottą, które uważam, są najlepsze. Głównie ze względów estetycznych wybrałam także żółtą cukinię, którą krótko grillowałam. Zamiast pomidorków koktajlowych możecie wybrać te, które obecnie są najsmaczniejsze – malinowe.
Składniki:
- świeży szpinak
- ok. 100g tortellini
- 1 żółta cukinia
- 100g malin
- garść pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- sok malinowy
- oliwa
- sok z cytryny
- mięta
Szpinak myjemy i osączamy. Cukinię kroimy w cienkie paseczki, grillujemy na patelni. Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pomidorki kroimy na połówki. Sok malinowy mieszamy z oliwą oraz z sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy razem, polewamy je przygotowanym sosem, dodajemy listki mięty.
Brak komentarzy