Sałatka z bobem i awokado wraz z plastrami chrupiącego boczku sprawi, że Wasz facet nawet się nie skrzywi na hasło “sałatka”! Ja uwielbiam awokado i bardzo często jest ono składnikiem moich sałatek czy śniadań (np. na kanapce). Jego połączenie z jajkiem już znacie, bardzo modne były ostatnio te zapiekane z jajkiem w środku. Ja też je przygotowałam (jajko zapiekane w awokado) i potwierdzam – to bardzo smaczne połączenie.
Sałatka z bobem, którą dla Was mam powinniście zjeść jak najszybciej – póki bób jest tani i łatwo dostępny. Dodajcie do niej jeszcze podsmażone jajko, awokado, pomidorki, lekki dressing z cytryną lub samą oliwę i gwarantuję – będziecie szczęśliwymi ludźmi! 🙂
Składniki:
- 1/2 awokado
- szklanka bobu
- 2 plastry boczku
- pomidorki koktajlowe
- ulubione sałaty/rukola
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka miodu
Awokado obieramy, połówkę kroimy na plastry. Boczek podsmażamy na patelni na chrupko tak, aby wytopić cały tłuszcz. Bób gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, następnie studzimy go i obieramy. Sałaty płuczemy, odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy razem dodając pokrojone na połówki pomidorki. Jajko smażymy na patelni doprawiając je solą i pieprzem. Z soku z cytryny, miodu i oliwy robimy dressing, który doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim gotową sałatkę.
Sałatkę z bobem możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Brak komentarzy