Moje śniadania na diecie przeważnie są na słodko – staram się jeść omlety, placki, koktajle i smoothies, które zapewnią mi dobry początek dnia. Jako że zawsze byłam łasuchem staram się kombinować, jak mogę, aby moje dietetyczne śniadania nie zawierały dużo glutenu (mogę jeść 2-3 łyżki płatków owsianych dziennie), tłuszczu, cukru, nabiału itp. Bazuję na prostych składnikach, które sprawiają, że przygotowanie śniadania czy innego posiłku jest naprawdę szybkie i wygodne. Mam nadzieję, że dietetyczne placki owsiane z banana nie rozpadną się Wam tak, jak mi przez kilka pierwszych, podjętych, prób.
W momencie, w którym uznałam, że same płatki owsiane nie utrzymają całej masy i postanowiłam dodać odrobinę mąki migdałowej wyszły na wskroś idealne. Oczywiście musicie pamiętać, że takie dietetyczne placki z banana w niczym nie przypominają puszystych pankejków, którymi zajadaliście się przed dietą – w ich składzie był jogurt lub maślanka, dużo cukru, mąki, tutaj jest prostota i smak 🙂
Składniki na 6 placuszków:
- 1 banan
- 3 łyżki płatków owsianych/żytnich
- 1 jajko
- 1/2 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego płatki owsiane, mąkę i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wylewamy po łyżce masy i smażymy placki z dwóch stron na rumiano. Podajemy na ciepło z owocami/ulubionymi dodatkami (u mnie suszone owoce).
Brak komentarzy