Obiady

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

18 lutego 2016

makaron (1 of 1)-4Makaron z kurczakiem i pieczarkami to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Delikatne mięso i pieczarki, które mimo że nie mają dużo składników odżywczych, to niesamowicie wzbogacają smak posiłku. Na diecie pozwalam sobie raz w tygodniu zjeść 50g makaronu lub ryżu, staram się, aby makaron był pełnoziarnisty, jednak w tym przypadku zrobiłam wyjątek.

Makaron, który użyłam jest z dodatkiem szpinaku, który zadbał o piękny kolor mojego obiadu. Jeśli macie ochotę i nie liczycie kcal, jak ja, to z powodzeniem do sosu możecie dodać śmietany lub sera – dobrym dodatkiem będą także suszone pomidory.

Składniki na 2 porcje:

  • 100g makaronu ze szpinakiem
  • 1 pierś z kurczaka
  • 6 pieczarek
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka gorgonzoli
  • liście świeżej szałwii

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, pieprzymy i smażymy na rumiano na patelni. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, podsmażamy razem z kurczakiem. Po kilku minutach smażenia na patelnię dodajemy odcedzony makaron oraz gorgonzolę, mieszamy wszystko dokładnie tak, aby ser roztopił się pod wpływem ciepła i utworzył sos. Na samym końcu do makaronu dodajemy garść świeżej szałwii. Podajemy na ciepło.

Gorgonzola to bardzo słony ser, o charakterystycznym zapachu tak więc uważajcie z wcześniejszym doprawianiem mięsa czy pieczarek.

makaron (1 of 1)-3

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply domain list 18 lutego 2016 at 19:47

    To danie jest po prostu… piękne 🙂 Takie wiosenne. I do tego proste składniki 🙂

  • Zostaw komentarz