Gdzie zjeść?, Podróże

Kuchnia marokańska #1

29 lutego 2016

Marokańska kuchnia to nieskończona ilość aromatów, które otulają każdą potrawę, na jaką tylko się zdecydujecie. Miałam tę przyjemność odwiedzić Agadir już drugi raz – pierwsza wizyta jest dokładnie opisana na blogu, ta natomiast będzie podzielona na kilka wpisów zarówno na tym blogu, jak i na mojej Spragnionej (www.jestemspragniona.pl) – tam będzie opisana ta wyprawa z trochę innej perspektywy – nie kulinarnej.

Maroko to raj dla mięsożerców – baranina, jagnięcina i kurczak to podstawowe składniki tej kuchni. Oczywiście przygotowywane najczęściej w postaci tajin – czyli tradycyjnej potrawy, która przygotowywana jest w naczyniu zwanym majmar. To gliniane naczynie, które spełnia tę samą funkcję co garnek rzymski, w którym możecie przygotować potrawkę.

marokanskie jedzenie (1 of 1)-9Tajin przygotowany jest najczęściej z dużą ilością warzyw i mięsa – częstym dodatkiem są też oliwki, kiszone cytryny (najchętniej dodawane są d tajinów rybnych) czy kasza kuskus/pieczywo pita. Najczęściej w majmarze lądują ziemniaki, marchewki, cukinia i papryki – warzywa, które duszą się z mięsem stają się miękkie i bardzo aromatyczne.

marokanskie jedzenie (1 of 1)-8Gdy spotkacie się z mieszkańcami Maroka niech nie dziwi was widok ludzi jedzących rękami – jasne, możecie użyć sztućców i talerzyków – nałożyć sobie odpowiednie porcje dania, ale częściej powinniście chwycić za kawalek pieczywa i zanurzyć go w sosie pełnym aromatycznych przypraw. Równie charakterystyczną potrawą jest coraine (żaden z moich przyjaciół niestety nie wie, jak to przetłumaczyć na angielski –> كرعين .). To nic innego jak golonka, która przygotowywana jest w wolnowarze z soczewicą i ziołami.

marokanskie jedzenie (1 of 1)-22Będąc w Maroko powinniście przywieźć sobie kilka przypraw, które stanowią podstawę tej kuchni:

  • Ras el hanout – to mieszanka ok. 16-20 przypraw, na każdym targu ta przyprawa będzie trochę inaczej pachnieć i smakować – każdy producent przygotowuje ją inaczej 🙂
  • Harrisa – używana jest też w Turcji – to mieszanka parpyczki chili, czosnku i innych przypraw, niesamowicie pikantna i smaczna!
  • Cynamon, kardamon – dodawany do deserów takich jak np. ryż na mleku, ale także do potraw z mięsem
  • Czarnuszka – dodawana do pieczywa, charakterystyczne czarne ziarenka przypominające sezam są bardzo aromatyczne
  • Szafran – najdroższa przyprawa na świecie, czerwone nitki szafranu dodawane są do potraw z kurczakiem, także do kuskusu
  • Kumin – jedna z najpopularniejszych przypraw na targach – wspaniały smak i aromat, dodaje się ją do każdej potrawy!

marokanskie jedzenie (1 of 1)-4Nie zdziwcie się słodkimi dodatkami do mięs – tutaj do tajine z kurczakiem dodane były jabłka, rodzynki, karmelizowana cebula oraz pomidorki koktajlowe – całość więc słono – słodka! 🙂

agadir (1 of 1)-11Najpopularniejszą zupą w Maroko jest Harira – mięso w połączeniu z pomidorami, cebulą i np. ciecierzycą. Przyprawia się ją mocno tak, aby rozgrzała. Smakuje jak zupa gulaszowa, podaje się najczęściej z pieczywem.

marokanskie jedzenie (1 of 1)Odwiedziliście kiedyś Maroko? Macie styczność z tą kuchnią? Ja przywiozłam sobie zapas przypraw więc będę mieć te aromaty pod ręką jeszcze przez długi czas!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz