Placuszki na jogurcie greckim są lekką propozycją na niedzielne śniadanie. Świetnie smakują z bananami i nutellą (tak, tak, nie widać na zdjęciach, ale tak właśnie je zjadłam). Podałam je także z mini piankami marshmallow, które dosłodziły danie.
Do przygotowania tych placuszków użyłam mąki pszennej pół na pół z mąką orzechową (z orzechów włoskich), nadaje ona cudownego aromatu oraz ładnie barwi pancakesy. Możecie oczywiście przygotować te placuszki w połączeniu z inną mąką lub trzymać się tylko pszennej. Podajcie je z ulubionymi dodatkami, koniecznie na słodko! Idealne są jeszcze gorące, prosto z patelni, póki są całkiem świeże i pulchne.
Składniki na 12 sztuk:
- 0.5 szklanki jogurtu greckiego typu light
- 0.5 szklanki mleka 2%
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki orzechowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- dodatkowo: banany, marshmallow, nutella
Jogurt mieszamy z mlekiem, olejem oraz jajkiem. Mąki przesypujemy wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą do naczynia z mlekiem, ciągle mieszając. Patelnię rozgrzewamy, dużą łyżką nakładamy masę na placki. Smażymy na rumiano z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi składnikami.
Brak komentarzy