Pieczeń rzymska (klops) to nic innego jak pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem w środku. Pamiętam taką formę przygotowania klopsa z rodzinnego domu. Babcia często przygotowywała mięso mielone w ten sposób. Jest to prosty sposób, a znacznie bardziej efektowny niż zwykłe klopsy mielone, na które również znajdziecie na blogu przepis – klopsiki mielone.
Mięso mielone przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste, świetnie pasuje do ziemniaków czy klusek i różnego rodzaju sosów. Taka pieczeń rzymska z jajkiem nadaje się również na kanapki! Potrawę tę możecie nazywać klopsem. Pieczeń z mięsa mielonego piekę zawsze w formie – ma wtedy ładny kształt, naczynie żaroodporne też jednak jest opcją, jeśli tylko dobrze uformujecie mięso.
Składniki:
- 0.5 kg mięsa mielonego (z łopatki)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy: pietruszka, papryka słodka, etc.
- 3 jajka ugotowane na twardo
Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do ostudzonej cebuli, mięsa oraz reszty składników. Do formy/brytfanny wkładamy część mięsa, na nią układamy ugotowane i obrane jajka, przykrywamy je kolejną częścią mięsa. Formujemy, dogniatając mięso tak, aby przykryło jajka. Pieczeń rzymską (klops) powinniśmy piec ok. 45-60 minut w 180 stopniach. Przed podaniem kroimy w plastry.
1 komentarz
Muszę przyznać, że te jajko w środku wygląda bardzo fajnie. Świetny przepis! 🙂