Kurczak faszerowany, a właściwie nadziewany kaszą jęczmienną i grzybami to fantastyczny przepis na jesienny, rodzinny, obiad. Zarówno kurczak, jak i jego farsz przygotowany w ten sposób jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Faszerowany kurczak ładnie prezentuje się na stole, jeśli więc macie w planach rodzinne spotkanie przyrządzony w ten sposób kurczak zachwyci nie tylko podniebienie… 🙂
Coś czuję, że kasza gryczana również dobrze sprawdziłaby się w roli tego nadzienia, a zamiast pieczarek możecie użyć np. suszonych prawdziwków, które wcześniej należałoby namoczyć w wodzie. To popisowy przepis mojej Cioci, a ja szczerze zachęcam Was do jego spróbowania.
Oczywiście, jeśli wolicie możecie kurczaka najpierw zluzować, ja to robiłam w przypadku innego przepisu, i cała instrukcja będzie na blogu niebawem przy okazji przepisu na kurczaka faszerowanego grzybami leśnymi:)
Składniki:
- kurczak (ok. 2 kg)
- 3 woreczki kaszy jęczmiennej
- 500g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól, papryka słodka, pieprz
- olej
Kurczaka myjemy, osuszamy, dokładnie nacieramy solą w środku i na zewnątrz. Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie (pamiętając, że kurczak jest już natarty solą). Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy ją na oleju z pieczarkami, doprawiamy pieprzem, wszystko mieszamy z kaszą.
Faszerujemy kurczaka częścią przygotowanej masy, zaszywamy go. Pieczemy ok. 60 minut w brytfannie z przykryciem, następnie dodajemy dookoła kurczaka pozostałą kaszę i pieczemy bez przykrycia ok. 30 minut. Podajemy np. z grzybami marynowanymi, buraczkami.
2 komentarze
Ale świetny przepis! Danie praktycznie ‘samo się robi’, koniecznie wyprobuje w niedziele 🙂 Tym bardziej ze na gromadziły mi się spore zapasy kaszy z która nie wiedziałam co zrobić :p
Paulina, dokładnie! Nie potrzebujesz dużo składników, a obiad jest smaczny i pięknie wygląda 🙂 Daj znać koniecznie, jak wyszło!