Obiady

Przepis na gofry (z jabłkami)

20 października 2015

gofry (1 of 1)-4Przepis na gofry z jabłkami to moja jesienna propozycja na smaczny podwieczorek. Prażone jabłka z cynamonem i żurawiną w połączeniu z chrupiącymi goframi to naprawdę coś!

Jasne, gofry z domowej gofrownicy o przeciętnej mocy nigdy nie będą tak chrupiące, jak te, do których jesteśmy przyzwyczajeni nad morzem, ale ja to wolę takie domowe:) Wiem, co jest w ich składzie i nie obawiam się tego, z jakich składników są one przygotowywane i w jakich warunkach… Chociaż jasne, nie odmówię sobie tych nadmorskich, to jednak póki mogę i mi się chcę, to korzystam z gofrownicy, którą dostałam od Mamy i już.

Składniki na gofry:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju/masła
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki miksujemy, na rozgrzaną i natłuszczoną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta. Gofrownicę smarujemy odrobiną tłuszczu przed każdą kolejną porcją ciasta. Zamykamy pokrywę i pieczemy gofry ok. 7 minut – czas zależy od ustawień i mocy gofrownicy.

gofry (1 of 1)-5Składniki na prażone jabłka:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • kardamon, gałka muszkatołowa – dla smaku

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, zasypujemy cukrem. Dusimy, aż zaczną się rozpadać, dodajemy cynamon, kardamon oraz gałkę muszkatołową. Podajemy na gorąco z goframi.

gofry (1 of 1)-3

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz