Potrawy

Kasza z pieczarkami

5 października 2015

kasza z pieczarkami (1 of 1)Kasza z pieczarkami (a właściwie kaszotto) chodziło za mną od kilku dobrych tygodni. Uwielbiam kaszę pęczak i to głównie z nią eksperymentuję w kuchni. Przepis, który dziś Wam zostawiam jest bardzo prosty, a smak jest naprawdę bogaty i zaskakujący. Przyznam się Wam, że się nie spodziewałam aż takiej głębi smaku. Drugiego dnia, kiedy dojadałam jeszcze porcję tego kaszotta dodałam do niego łyżkę kwaśnej śmietany – spróbujcie, bo smakuje naprawdę dobrze.

Inne przepisy na kaszotto już na blogu było, moim faworytem jest kaszotto z kurczakiem i jarmużem, próbowaliście już?

1. Kaszotto z kurczakiem2. Kaszotto z botwinką

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki bulionu/wywaru z warzyw
  • 6 dużych pieczarek
  • 5 plastrów szynki
  • pietruszka
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • płatki chili
  • dodatkowo: kwaśna śmietana

Kaszę prażymy na patelni (aż zacznie się rumienić), dzięki temu będzie bardziej aromatyczna. Następnie zalewamy ją bulionem. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni z pokrojonymi pieczarkami i szynką. Dodajemy do gotującej się kaszy. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, dodajemy posiekaną pietruszkę. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż kasza wsiąknie cały płyn i zmięknie. Podajemy z kwaśną śmietaną lub z oliwą.

kasza z pieczarkami (1 of 1)-2 kasza z pieczarkami (1 of 1)-3

Brak komentarzy

Zostaw komentarz