Ciasto ze śliwkami – smak kończącego się lata i zbliżających się krótszych dni 🙂 Obok szarlotki to moje ulubione wrześniowe ciasto. A właśnie nim będziemy świętować koniec wakacji i powroty do szkoły. Studenci mają o tyle dobrze, że mają wciąż 4 tygodnie na oddech, my – pracujący, nie mamy wakacji w ogóle, a kiedy przychodzi weekend cieszymy się, jak dzieciaki z 2 wolnych dni:). Jak je sobie bardziej umilić? Upiec ciasto ze śliwkami. Proste!
Ciasto jest wilgotne, miękkie. Na drugi dzień było jeszcze smaczniejsze. Posypałam je cukrem pudrem, podałam z mrożoną kawą. Smak jest dobrze zbalansowany – słodkie ciasto i kwaśne śliwki.
Składniki:
- 2 małe jogurty naturalne 0% tłuszczu
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- ok. 2 szklanki mąki pszennej
- 6 śliwek
Jogurty mieszamy z olejem, jajkami i cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy razem. Śliwki kroimy w kostkę, usuwamy pestkę. Dodajemy je do ciasta, mieszamy. Ciasto ze śliwkami przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Wierzch ciasta powinien być dobrze spieczony, a środek wciąż miękki i wilgotny.
6 komentarzy
Mmm, prawdziwe pyszności 🙂
Ciasto wygląda smakowicie 🙂 Możesz zdradzić jakiej średnicy formy użyłaś do ciasta, a także czy piekarnik nastawiony był na termoobieg?
Aniu,
piekę zawsze w trybie góra-dół, w przypadku termooobiegu należy znacznie skrócić czas pieczenia i nie polecam tej opcji do ciast. Piekłam w formie o śr. 24 cm.
Czy do tego ciasta mogę użyć jabłek? Jaską pojemność maja te małe jogurty naturalne?
Gosiu, myślę, że twarde jabłka będą jak znalazł 🙂 Używam małych jogurtów, one mają ok. 150 ml.
Dziękuję 😉