Makaron z warzywami to propozycja na lekki posiłek, który zachwyci podniebienie i nacieszy kolorami oczy 🙂 Uwielbiam różnokolorowe kalafiory, są naprawdę cudowne – dzięki nim talerz wygląda ciekawie i przyciąga uwagę.
Ten przepis możecie dowolnie modyfikować, bo jego interpretacja może być naprawdę luźna – dodajcie do makaronu te warzywa, które lubicie najbardziej. W moim przypadku jest to cukinia, za którą szaleję i botwinka, której na targach jeszcze dużo.
Podstawą tej potrawy jest dobrej jakości oliwa z oliwek – koniecznie!
Składniki:
- ulubiony makaron
- kalafior żółty (kilka różyczek)
- kalafior fioletowy (kilka różyczek)
- cukinia
- 1 pęczek botwinki
- oliwa
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kalafiory gotujemy al dente w osolonej i osłodzonej wodzie (1.5 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru na 2l wody). Cukinię kroimy w plastry, botwinkę również (usuwamy liście). Na oliwie podsmażamy cukinię oraz botwinkę, dodajemy różyczki kalafiora. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy makaron, mieszamy wszystko razem.
1 komentarz
Piekne kolory! smakowite!