Makaron z cukinią i jarmużem jest posiłkiem idealnym na letni dzień – piękne kolory zachwycają, smak cukinii jest cudowny. Do potrawy dodałam także szynkę parmeńską, którą uwielbiam. Sos stworzyłam na bazie śmietanki, na którą pozwoliłam sobie w ramach #cheatmeal 😉
Cheatmeal to jeden posiłek, który można zjeść podczas diety bez wyrzutów sumienia. Pozwalam sobie na jedno takie odstępstwo od diety raz w tygodniu. Trafiło na sobotni obiad i makaron w sosie śmietanowym, którego bardzo mi brakowało. W dalszym ciągu nie skusiłam się na czekoladę, fast food’y czy inne niekoniecznie zdrowe produkty… 🙂
Składniki na 2 porcje:
- ulubiony makaron
- 1 żółta cukinia
- jarmuż (5 liści)
- szynka parmeńska (5 plastrów)
- 100 ml śmietanki 18% w kartoniku (słodkiej)
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Jarmuż płuczemy, rwiemy na mniejsze kawałki, dorzucamy do cukinii. Podsmażamy wszystko, aż cukinia i jarmuż zmięknie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Na patelnię wrzucamy także szynkę parmeńską, chwilę podsmażamy, aby była chrupiąca. Zalewamy całość śmietanką, dodajemy makaron do warzyw i mieszamy.
Brak komentarzy