Fasolka szparagowa po marokańsku, której przygotowanie mogliście śledzić na snapchacie (nick: paulina_hofman) jest świetną, lekką, alternatywą dla fasolki, którą zjadamy podaną z bułką tartą. Dzięki dużej ilości przypraw jej smak jest niespotykany. Jajko sprawia, że danie jest bardziej sycące. Wiem, że fasolka w dużych ilościach nie jest najzdrowszym rozwiązaniem, ale nie mówię, że macie ją jadać codziennie 🙂
Fasolka szparagowa równie dobrze smakować będzie z przyprawami z kuchni indyjskiej 🙂
Składniki:
- fasolka szparagowa
- Harrisa – szczypta
- Ras el Hannout -1 łyżeczka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oliwy
- jajka
Fasolkę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz miód, dosypujemy do niej przypraw, na patelnię dodajemy odcedzoną fasolkę. Mieszamy tak, aby przyprawy ją oblepiły. Jajka smażymy na tej samej patelni, po zdjęciu z niej fasolki. Podajemy z nie do końca ściętym żółtkiem.
Brak komentarzy