Przepisy

Szybkie ciasto z truskawkami

19 czerwca 2015

unnamedSzybkie i proste ciasto z truskawkami powstało 2 dni temu, zupełnie spontanicznie. Miałam w lodówce sporo truskawek, które kolejnego dnia mogłyby już nie być odpowiednie do zjedzenia. Najlepsze truskawki to te twarde, jędrne, nie lubię tych, które są już bardzo miękkie i trudno od nich oderwać szypułkę. Początkowo miałam upiec muffinki z truskawkami, ale okazało się, że nie posiadam w domu żadnego nabiału oprócz małego jogurtu kokosowego oraz 150ml śmietany 18% w kartoniku. Trochę mało tych składników na muffinki, no nie? 🙂 Powstało wiec ciasto. Bardzo szybkie, wilgotne, miękkie. Składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 mały jogurt kokosowy/mleko kokosowe
  • 150 ml śmietany 18% w kartoniku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • ok. 1-1.5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g truskawek
  • czekolada mleczna

Jajka mieszamy z jogurtem, śmietaną, olejem. Do masy dosypujemy suche składniki oraz część posiekanych truskawek. Następnie do formy wylewamy ciasto, na wierzchu układając owoce i kawałki czekolady mlecznej. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach (przykryłam wierzch papierem do pieczenia i podsuszyłam ciasto na termoobiegu przez 5 dodatkowych minut).

unnamed (1) unnamed (2)

 

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply kornik 19 czerwca 2015 at 14:18

    Wygląda bosko! i te truskawki na pierwszym zdjęciu mają taki intensywny, hipontyzujący kolor:)
    Pozdrawiam

  • Zostaw komentarz