Obiady

Pizzerinki – przepis na domową pizzę

27 maja 2015

unnamed

 

Pizzerinki – wszyscy je znają i lubią, świetnie zastępują śniadanie w pracy czy przekąskę w autobusie. Można je zjeść ze smakiem na zimno lub podgrzać tak, aby bułka była ciepła. Ja znam też takich, którzy na taką bułkę dokładają dodatkowe plastry sera, szynki i zapiekają w domu mając dzięki temu ulubioną kolację. Ja też czasami stawiam na takie gotowe rozwiązania i kupuję gotowe bułki, często są one jednak wysuszone, płaskie, i jedyny smak który dominuje to cebula… Ja przygotowałam w domu kilka wersji smakowych, na zdjęciach widzicie pizzerinki z cukinią i serem pleśniowym, ale miałam też takie z suszonymi pomidorami i szynką 🙂 No dobra, wiem, że trochę wyrosły, alee ostatnio mam ochotę na pizzę taką wiecie, puszystą, a nie wysuszoną 🙂

Ach, no i tak: to ciasto nie różni się niczym od normalnej pizzy więc jeśli macie ochotę to rozłóżcie je na całej blaszce i będziecie mieć puszystą i smaczną pizzę! 🙂 

Składniki na 6 dużych pizzerinek:

  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki wody
  • dodatkowo: sos pomidorowy, ulubione dodatki do pizzy

Mąkę pszenną przesypujemy do miski, robimy w niej wgłębienie, kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem, zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut, aby zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy do ciasta sól oraz oliwę. Mieszamy dokładnie, wyrabiając ciasto tak, aby odchodziło od palców. Odstawiamy je na 1 godzinę do podwojenia objętości, następnie wyrabiamy kolejny raz. W dłoniach formujemy 6 okręgów, układamy je na blaszce posypanej odrobiną mąki, ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim ser oraz ulubione dodatki. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (ok. 15 w 200 stopniach).

unnamed (1) unnamed (2)

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz