Makaron z cukinią, świeżym szpinakiem i łososiem to danie które bardzo często gości na moim talerzu. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, a smak wynagrodzi te kilka chwil poświęconych na gotowanie. Sos śmietanowy wzbogacić możecie dodatkiem ostrego sera, który podkreśli smak dania. Uważajcie jednak, aby nie przesadzić z solą – wędzony łosoś jest całkiem dobrze doprawiony… 🙂
Jeśli nie lubicie szpinaku możecie zastąpić go rukolą, równie dobrze będzie pasować do makaronu.
Składniki:
- ulubiony makaron
- garść świeżego szpinaku
- 1 zielona cukinia
- 100 ml śmietany 18 % w kartoniku
- 200 g wędzonego łososia
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cukinię kroimy w plastry i pół-plastry, podsmażamy na patelni do miękkości. Dolewamy śmietankę, dodajemy łososia. Gotujemy do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, na patelnię dorzucamy makaron, mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (z solą należy uważać). Przed podaniem szpinak myjemy i osuszamy, dodajemy do makaronu.
Brak komentarzy