Słodkości

Ciasto z rabarbarem (ucierane)

23 maja 2015

 

ciasto ucierane z rabarbarem (1 of 1)-3

Ciasto z rabarbarem, bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane. Ciasto rośnie podczas pieczenia i mimo iż ilość składników nie świadczy o tym, że będzie go dużo, to jednak z podanych proporcji wychodzi duża blacha placka z rabarbarem 🙂 Ja do jego przygotowania wykorzystałam olej rzepakowy, ale jeśli tylko macie w lodówce masło to nie wahajcie się go użyć. Duża ilość rabarbaru sprawia, że czas pieczenia jest długi – ciasto musi się wysuszyć, tak, aby sok z rabarbaru wyparował.

Składniki:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • jogurt grecki (mały kubeczek)
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru

 

Mleko mieszamy z jogurtem greckim, olejem, jajkami oraz cukrem. Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na 15 minut. Do mokrych składników dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą, mieszamy wszystko dokładnie tak, aby nie było grudek (ja to robiłam zwykłą trzepaczką, ale możecie ciasto zmiksować). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto. Na wierzch wysypujemy rabarbar. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach (sprawdźcie p 45 minutach czy Wasze ciasto jest już gotowe).

ciasto ucierane z rabarbarem (1 of 1) ciasto ucierane z rabarbarem (1 of 1)-2

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz