Szybkie ciasto z białej fasoli. Bardzo miękkie i wilgotne 🙂 Uwielbiam wypieki tego typu – nie kruszą się bardzo, smakują większości i do kawy jak znalazł! To mój pierwszy wypiek z białą fasolą, dotychczas piekłam tylko na bazie czerwonej – dietetyczne ciasto z fasoli.
Do pracy zabrałam ze sobą kilka kawałków dla chłopaków – mimo iż powiedziałam, że to ciasto z fasoli, to zjedli je ze smakiem, ha! Naprawdę chciałabym, żebyście wypróbowali ten prosty przepis, stworzyłam go całkiem przypadkowo, ale wynik eksperymentu był bardzo zadowalający.
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
Fasolę odsączamy, miksujemy razem z jajkami, cukrem, płatkami owsianymi zmieszanymi z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem oraz cynamonem. Wszystko przelewamy do formy do pieczenia (konsystencja jest bardzo płynna). Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
2 komentarze
Z eksperymentów zazwyczaj powstają najfajniejsze przepisy! Lubię takie niestandardowe przepisy a jeszcze bardziej lubię miny zaskoczonych gości gdy poznają skład tych pyszności, zatem przepis zapisuję do wypróbowania w najbliższy weekend 🙂
Dziękuję za super pomysł, pozdrawiam
Ula.
Ula, daj znać czy smakowało 🙂 Ja bardzo lubię to ciasto.