Słodkości

Murzynek przepis

19 marca 2015

murzynek-4

Murzynek przepis na bardzo miękkie, puszyste, ciasto czekoladowe, przyozdobione prostą w przygotowaniu polewą z czekolady. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, pięknie rośnie i nie opada. Co prawda trochę mi popękało, ale to nie przeszkadzało w jego jedzeniu 🙂

Ciasto jest wyjątkowo miękkie, nawet po dwóch dniach! Przechowywałam je owinięte folią i w lodówce, godzinę przed podaniem wyjmowałam je, aby miało temp. pokojową. Myślę, że spokojnie moglibyście tego murzynka przełożyć kwaśnym dżemem z porzeczek lub żurawiny. Noo okej, solony karmel też będzie super opcją!:)

Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:

  • 4 jajka
  • 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżki
  • polewa: 50 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki mleka, 1 łyżka masła

Jajka mieszamy z mlekiem. Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą, dodajemy cukier i kakao. Do jajecznej mieszanki dodajemy czekoladę oraz produkty sypkie (ciągle mieszając), przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.

Czekoladę roztapiamy z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewę rozsmarowujemy na powierzchni ostudzonego murzynka.

murzynek murzynek-2

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply kuchniapszczoly 19 marca 2015 at 13:52

    Pychota! Jedno z moich ulubionych ciast. Pozdrawiam (:

  • Reply Zakochana babeczka 23 marca 2015 at 09:13

    Uwielbiam murzynka ^^ Przyciąga swoją prostotą.
    Zawsze można dodać do niego ulubione dodatki, przełożyć dowolnym kremem i wychodzi całkiem inne ciasto 🙂
    Aż mam ochotę na kawałeczek ^^

  • Zostaw komentarz