Obiady

Ciecierzyca z pomidorami

10 lutego 2015

DSC_6364-3

Ciecierzyca z pomidorami, mnóstwem aromatycznych, marokańskich przypraw to danie, które przygotujecie w ciągu 20 minut. Składników nie potrzeba wiele, ale najważniejsza jest jakość przypraw. Ja zainspirowałam się daniem Tomka z Magicznego Składnika, który przygotowal cieciorkę na sposób indyjski. Ja, mając w lodówce jeszcze puszkę tego warzywa postanowiłam przyrządzić je na swój sposób. Po przepis Tomka udajcie się tutaj: magicznyskladnik.pl

Tak naprawdę to danie jest bardzo uniwersalne i do jego przygotowania możecie użyć ulubionych przypraw, myślę, że curry będzie jak znalazł! 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka śmietany 18% (w kartoniku)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy Ras el Hanout
  • 1/3 łyżeczki przyprawy Harrisa
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • dodatkowo: gęsty jogurt, kuskus

Ciecierzycę odsączamy. Cebulę siekamy drobno. Na oliwie podsmażamy przyprawy, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula zmięknie. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę, zalewamy wszystko wodą. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy je do pozostałych składników. Całość dusimy ok. 15-20 minut, na sam koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, dolewamy sok z cytryny.

Ciecierzycę z pomidorami podajemy z kuskusem oraz jogurtem greckim.

ciecierzyca-3 ciecierzyca-2

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz