Słodkości

Ciastka dwuskładnikowe

4 lutego 2015

ciastka bananowe (1 of 1)-3

Ciastka bananowe, dwuskładnikowe. Przepis, o którym prawdopodobnie większość z Was nie wie, że jest tak prosty i wykonalny. Ja sama nie chciałam wierzyć, że te ciastka mogą się upiec i mogą tak smakować! 🙂

Mając w nadmiarze bananów, często tych bardzo dojrzałych, takie ciastka są świetnym wyjściem z sytuacji, gdy wpadają nieoczekiwanie goście lub najdzie Was ochota na coś słodkiego. Dwuskładnikowe ciastka sprawdzą się na podwieczorek lub przekąskę, a i na letni piknik będą jak znalazł!:)

Składniki na 10 ciasteczek:

  • 3 banany
  • płatki owsiane/otręby owsiane

Banany rozgniatamy widelcem, dosypujemy do nich łamane płatki owsiane lub otręby – taką ilość, aby móc je nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tak, aby można było je delikatnie formować). Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.

Ciastka z czasem będą czernieć, tak, jak to robią pozostawione na wierzchu banany. Nie przeszkadza to jednak w ich pałaszowaniu! 🙂

ciastka bananowe (1 of 1)-6

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Ewa z robiewdomu.pl 5 lutego 2015 at 15:00

    Boże, uwielbiam takie przepisy – mój ulubiony to babeczki bananowe. Czekam aż mi banany przejrzeją i robię!

  • Reply Aleksandra 7 lutego 2015 at 16:05

    I bez problemu się kleją? Na jutro mam juz plan na batoniki z orzechami, ale na pewno spróbuję.:) Zapraszam do mnie, choc dopiero raczkuję 🙂

  • Zostaw komentarz