Sernik z lemon curdem jest absolutnie fantastyczny. Ja uwielbiam wypieki z dodatkiem tego cytrynowego kremu, dobrze o tym wiecie. Na blogu jest już na niego przepis – LEMON CURD.
Tak naprawdę najważniejszy w tym wszystkim jest właśnie cytrynowy krem, sernik możecie upiec z podstawowych składników dodając do niego skórkę otartą z 1 cytryny. Podkreśli ona smak sernika, jak i polewy. Sernik najlepszy jest kolejnego dnia, gdy dobrze się schłodzi 🙂
Składniki na spód:
- 200g ciastek
- 100g masła
Ciastka kruszymy, masło roztapiamy. Mieszamy wszystko razem, masą wykładamy spód tortownicy. Schładzamy.
Składniki na sernik:
- 1kg twarogu
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Twaróg mielimy 2 razy. Dodajemy do niego jajka, miksujemy wszystko dodając cukier, olej oraz mąkę i skórkę z cytryny. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Sernik zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Składniki na Lemon Curd i opis przygotowania.
Na ostudzony wierzch sernika nakładamy letni lemon curd. Chłodzimy przez kilka godzin.
2 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie!
Ostatnio moja siostra skorzystała z tego przepisu i upiekła ten pyszny sernik. Cała rodzina się zajadała.