Obiady

Risotto z warzywami

27 stycznia 2015

risotto z warzywami (1 of 1)-2

Risotto z cukinią, bakłażanem, pomidorami. Sycące, obłędnie pachnące. Możecie je zabrać do pracy czy na uczelnię. Koniecznie dodajcie odrobinę białego wina, oczywiście bez tego dodatku również będzie smacznie, ale nie będzie to typowe risotto.

Sadniki:
  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 świeże pomidory
  • 2 woreczki ryżu do risotto
  • 0.5l wody
  • 2 cebule
  • 120ml białego wina
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz,

Cebulę drobno siekamy, szklimy ją na patelni, dodajemy również pokrojoną cukinię. Bakłażana kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, następnie płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy na patelnię. Następnie wsypujemy ryż, podsmażamy go, aż stanie się przezroczysty, zalewamy winem. Mieszamy dokładnie, dodajemy pomidory krojone oraz świeże, bulionu dolewamy wtedy, kiedy ryż wchłonie to, co znajduje się na patelni.
Całość gotujemy, od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu, do momentu w którym ryż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

risotto z warzywami (1 of 1)

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply kocie-smaki 27 stycznia 2015 at 08:46

    uwielbiam risotto w każdym wydaniu 🙂

  • Reply Metal-Fach 5 lutego 2015 at 12:38

    Bardzo lubię jeść to danie, często moja żona mi je przygotowuje. Jest łatwe i szybkie do zrobienia

  • Zostaw komentarz